Penang: 5 Solo Traveler Things To Do in Penang

DSCF4321

Solo traveling means spiritual journey for me and perhaps you! This Penang Trip is my first solo trip after years always go with friends or family. So what you can do in Penang as solo traveler?

DSCF4243

1. Go to museum and interesting places 

Penang has many interesting museum and interesting places such as Penang Time Tunnel | History Museum, The Blue Mansion, Pinang Peranakan Mansion,  Kek Lok Si Temple and Camera Museum. They will cost you RM 20 each in average but all located walkable in Georgetown. Most of museum are solo traveler friendly, even you can ask tour guide to take your picture in The Time Tunnel (for free!). Make sure you bring extra camera batteries and memory card.

DSCF4197

2. Chase every Mural Art in Georgetown

Georgetown is surely interesting place to visit. As UNESCO heritage site, this place will offer you a great spot for any street photographer. If you are a vintage lover, you can find many shop sell unique stuff such as notebook from recycled oil palm tree, rock pendants, stuffed animals and carved shells Chinese plates.

DSCF4059

3. Explore Penang Hill biodiversity

I guess trekking and birdwatching are my personal taste anytime I go anywhere. I was once there and planning to do both things but cannot do the exploration due too bad weather. Return ticket for the impressive circular elevator at this place will cost you RM 30.

4. Live like locals, Hop on CAT Rapid Bus.

There is a free bus roaming through the heart of Georgetown. See the CAT sign or just pay in RM2 for long and short distance in each ride if you don’t have Rapid Card (details here).

DSCF3939 (2)

5. Taste Laksa Penang and Ice Cendol

You are not in Penang if not tasting these delisioso meals. I know cendol and laksa in Indonesia but somewhat both are different in Penang.  Laksa Penang for example consist of rice noodles, sardines, mint leaves and tamarind sauce. Soo fresh and tasty although I found maybe very sour for Indonesian.

Penang: 5 Hal Yang Dapat Dilakukan Pejalan Tunggal di Penang

DSCF4154

Solo traveling merupakan perjalanan spiritual bagi saya dan mungkin kalian juga! Perjalanan ke Penang ini merupakan perjalanan tunggal pertama saya setelah bertahun-tahun bepergian bersama teman-teman dan keluarga. Jadi apa saja yang dapat kalian lakukan sebagai pejalan tunggal di Penang?

DSCF3986

1. Pergi ke museum dan tempat menarik lainnya

Penang memiliki banyak museum dan tempat menarik seperti Penang Time Tunnel | History Museum, The Blue Mansion, Pinang Peranakan Mansion,  Kek Lok Si Temple dan Camera Museum. Rata-rata tempat ini bertiket masuk RM20 tapi seluruhnya dapat dikunjungi berjalan kaki di sekitar Georgetown. Kebanyakan museum sangat ramah bagi pejalan tunggal, malah kalian dapat meminta pemandu tur untuk mengambil gambarmu di The Time Tunnel (gratis!). Pastikan kalian membawa baterai dan kartu memori cadangan.

DSCF4208

2. Temukan tiap Seni Mural di Georgetown

Georgetown sudah tentu tempat menarik untuk dikunjungi. Sebagai situs warisan UNESCO, tempat ini menawarkan berbagai titik keren untuk semua fotografer jalanan. Jika kamu suka barang-barang bernuansa vintage, kalian akan menemukan beragam toko yang menjual barang-barang unik seperti notes dari daur ulang batang sawit, kalung bebatuan, boneka binatang dan piring Tiongkok berukir cangkang kerang.

DSCF4066

3. Eksplor keanekaragaman hayati Penang Hill

Saya rasa treking dan pengamatan burung adalah selera pribadi kemanapun saya pergi. Saya berada di Penang Hill sebelumnya dan berencana untuk melakukan keduanya tapi gagal melakukan eksplorasi karena cuaca yang kurang baik. Tiket pulang pergi untuk naik elevator sirkuler yang mengagumkan di tempat ini seharga RM30.

4. Hidup seperti warga lokal, Naik CAT Rapid Bus

Ada bis gratis yang lewat jantung Georgetown. Lihat papan tanda CAT atau bayar RM2 untuk sekali jalan baik tujuan jauh maupun dekat jika kamu tidak memilki Rapid Card (rincian disini).

DSCF3934

5. Cicipi Laksa Penang dan Es Cendol

Kalian bukan di Penang kalau tidak merasakan hidangan delisioso ini. Saya sebelumnya sudah merasakan cendol dan laksa di Indonesia tapi di Penang rasanya begitu berbeda. Laksa Penang sebagai contoh terdiri dari mie beras, sardencis, daun mint dan saus asam jawa. Begitu segar dan enak walaupun saya rasa bagi orang Indonesia terlalu masam.


Advertisements

6 thoughts on “Penang: 5 Solo Traveler Things To Do in Penang

  1. Eh baru sadar kakak tuh pake WordPress juga. Follow deh :D

    Kak, jangan lupa jalan-jalan santai di kawasan Padang Kota Lama. Sambil nongkrong-nongkrong di pinggir promenade hehe.
    Gue kemarin nggak nemu street art deh. Apa guenya aja yg nggak lihat ya. Nggak puas banget kemarin, pengen ke sana lagi.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s